top of page

Onze Druivenrassen

​

Wij hebben gekozen voor druivenrassen die veel mensen niet meteen kennen, maar dat veranderd snel. Veel Nederlandse wijnboeren gebruiken deze rassen omdat ze goed groeien en de druiven goed afrijpen in ons klimaat, Uit de vele prijzen bij verschillende wijnkeuringen blijkt dat deze rassen uitstekend in staat zijn om goede wijnen te leveren. Het belangrijkste voordeel blijft echter vaak onderbelicht. Deze rassen hebben een grote natuurlijke weerstand tegen de grootste vijand van de wijnbouw, namelijk meeldauw schimmels. Een groot deel van alle bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de EU komen voor de rekening van de wijnbouw. Dat kan niet zo doorgaan! Met deze rassen en de zorg voor het ecosysteem er omheen is het heel goed mogelijk om druiven te verbouwen zorgen enig gebruik van chemische middelen. Wij zien deze rassen dan ook als de toekomst en de redding van de wijnbouw!

​

Over Druivenplanten

​

Druivenplanten zijn eigenlijk klimplanten. Wilde druiven groeien tegen bomen op. Ze klimmen snel naar boven om bij de zon te komen. Daarom moeten druiven in de wijngaard geleid worden. Ze hebben uit zich zelf geen ondersteuning. Het leiden is veel werk maar als je dat niet doet wordt je wijngaard snel een oerwoud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat druivenplanten van oorsprong in bosrijke gebieden voorkwamen gedijen ze het beste in de bodem met een boscultuur. Hierin zit een grote verscheidenheid aan schimmels en bacteriën. De wortels van de druiven kunnen het beste voedingstoffen opnemen in symbiose met die schimmels en bacteriën. Op die manier wordt de weerstand van de plant vergroot waardoor die beter kan groeien, zonder bestrijdingsmiddelen kan en makkelijker rijpe smaakvolle druiven kan produceren. In onze wijngaard proberen we die boscultuur in de bodem te helpen door houtsnippers (met dank aan provincie Noord Holland en Krinkels) door de wijngaard te verspreiden.

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar in de winter moeten de druivenplanten helemaal terug worden gesnoeid tot de stam. Druivenboeren hebben een hekel aan vogels omdat die de druiven graag eten, maar eigenlijk maken de druivenplanten de druiven helemaal niet voor de mens maar juist voor de vogels. Als ze lekker zoet zijn en de pitten rijp komen de vogels er massaal op af, ze eten de druiven en poepen de pitten (zaadjes) ergens verderop uit zodat daar weer een nieuwe druivenplant kan groeien.

​

​

wild-grapevine-growing-on-tree.jpg
Houtsnippers voor in de wijngaard.JPG
Souvignier Gris druif2.jpg
johanniter2.jpg
Cabernet Cortis druif2.jpg
Solaris druif2.jpg
bottom of page